Gemeente Groningen deelt uit: elke dag een gratis boom voor inwoners

Voor de een is het een ongewenste schaduwbrenger, voor de ander een bron van vreugde: een boom in de tuin! Voor de categorie boomliefhebbers is er goed nieuws. De Gemeente Groningen heeft de actie ‘Nieuwe dag, nieuwe boom’ gelanceerd. Iedere stadjer kan een gratis boom aanvragen voor de eigen tuin. En er worden elk jaar 365 exemplaren weggegeven.

Belangstellenden kunnen hier zelf een boompje kiezen en aangeven wat voor soort boom ze willen, hoe groot en hoe breed die mag worden. Zo voorkom je dat mensen een schattig klein boompje kiezen dat uitgroeit tot woudreus en na twintig jaar gekapt moet worden omdat hij niet in de tuin past.

Als het aantal aanvragen groter is dan het aantal beschikbare bomen wordt gekeken naar hoeveel bomen er al in de wijk staan. Het percentage bomen dat al in de buurt aanwezig is, vind je op internet op de “Bomenmonitor” van de gemeente.

Heetste plek van de stad: winkelcentrum Paddepoel

De kaart laat zien dat er nog relatief veel bomen en struiken staan in de wijken Paddepoel en Selwerd. Eén plek waar het groen nog niet is doorgedrongen is het winkelcentrum Paddepoel – naar verluidt een van de heetste plekken in de stad.

Eigenhandig beginnen met het bestrijden van de opwarming van de aarde? Dan is ‘Nieuwe dag, nieuwe boom’ een mooie start. En wie meer wil, aan de slag met bomenplantacties in de wijk of groene daken, is van harte welkom bij het team van Wijkbureau Paddepoel, te bereiken via info@wijkbureaupaddepoel.nl