GROENBrigade van start in Groningen!

Zin om de saaie gevels in jouw straat te vergroenen? Plannen voor een buurttuin bij jou in de wijk of met de buren boomspiegels beplanten? Dan kun je voor ondersteuning terecht bij de GROENbrigade.

De GROENbrigade dat zijn Saar, Froukje en Els, drie groenexperts die Groningers helpen om hun groene initiatief van de grond te krijgen. Froukje weet alles over groen in de openbare ruimte, Saar is ecohovenier en betrokken bij tal van grote en kleine groenprojecten en Els weet hoe je andere bewoners meekrijgt in je plannen. De brigade kan ondersteunen in het contact met de gemeente, het aanschrijven van fondsen, ecologische kennis, connecties in het groene werkveld en praktische uitvoering van groenprojecten. Om zo samen met bewoners straten, pleinen, ecologische zones, en parken een stukje leefbaarder, diverser en groener te maken.

Contact met de GROENbrigade kan via de mail: groenbrigade@gmail.com

Rabobank en FIXbrigade Paddepoel helpen energie besparen

De FIXbrigade in Paddepoel helpt eigenaren en huurders met het besparen van energie door het dichten van kieren, het aanbrengen van radiatorfolie en energiezuinige lampen. Het bezoek van de FIXbrigade Paddepoel is gratis, mede dankzij een financiele bijdrage van de coöperatieve Rabobank. Die schreef er een mooi artikel over, dat ook verscheen in de Gezinsbode.  Anders dan in het artikel staat is de FIXbrigade tot nog toe alleen in Paddepoel actief en niet in Selwerd.

Meteen aanmelden? Dat kan via www.fixbrigadepaddepoel.nl

en kijk hier voor het artikel van de Rabobank:

 

https://www.rabobank.nl/lokale-bank/artikel/011155249/rabobank-en-fixbrigade-paddepoel-besparen-samen-op-energie-en-kosten

Wijkpaleis Paddepoel gaat verhuizen naar de Plutozaal

Waar we al bang voor waren, gaat uiteindelijk toch gebeuren: Wijkpaleis Paddepoel moet verhuizen. Vanaf 1 december 2023 wordt ons fijne paleisje op Winkelcentrum Paddepoel overgenomen door onze buren, dierenwinkel Pets Place.  We hebben jammer genoeg nog geen nieuw paleis kunnen regelen in het winkelcentrum. Vandaar dat we gaan uitwijken naar de Plutozaal, Plutolaan 329 in Paddepoel. We danken Roel Mulder, beheerder van de Plutozaal, hartelijk voor het ter beschikking stellen van de zaal. Van 28 november tot en met 4 december zijn we gesloten vanwege de verhuizing.

U kunt vanaf 5 december 2023 bij ons terecht op:

Dinsdag
10:30 uur – 18:00 uur: Inloopdag bewonersondersteuning
13:30 uur – 15:30 uur: Spreekuur Mantelzorg Humanitas
14:00 uur – 16:00: uur: Creatieve middag Stichting Islamitische Zorg

Donderdag
10:30 uur – 18:00 uur: Inloopdag bewonersondersteuning
15:00 uur – 17:00 uur: Energiespreekuur Paddepoel Energiek
Energiespreekuur dit jaar alleen nog op 7 december, daarna op de laatste donderdag van de maand vanaf 25 januari 2024.

De studenten van WIJS verhuizen naar een ander adres. Bel of mail voor meer informatie: 06 15 09 09 87 of info@wijsgroningen.nl

 

 

Joop Luining exposeert in Wijkpaleis

Joop Luining is tekenaar en kunstschilder. Hij tekent al vanaf zijn vroegste jeugd. Hij wou een vak kiezen waarin tekenen de hoofdzaak moest zijn, maar hij werd door allerlei omstandigheden ondernemer. Hij bleef zich echter wel ontwikkelen en volgde veel cursussen, zoals Famous Artists Schools. Luining had les van Groninger Ploeg leden Ruurd Elzer, Klaas van Dijk en van Henk van den Idsert van de Bergense School.

Onderwerpen: veel stadsgezichten (vooral Groningen), naakten en portretten, maar ook landschappen en dieren. Ook maakt Joop maandelijks een illustratie voor de voorpagina van wijkkrant Nummer 1.

Wandel met ons mee!

Veel bewoners genieten van groen en zijn zelf actief bezig met het vergroenen van hun omgeving. Op de Groene Wijksafari volg je een route langs de mooiste openbaar toegankelijke groenplekken in Paddepoel en Selwerd. Onderweg vertellen buurtgenoten over hun groeninitiatief, er is informatie over het Green Poetry, Operatie Steenbreek en nog veel meer. Aan het eind van de tocht wacht er gratis koffie/thee en iets lekkers bij Buurtkerk de Fontein & kun je bollen planten. De deelnemers krijgen een groene snoepzak met biologische bloembollen, kortingsbonnen, en bloemzaadkaarten cadeau!

WANNEER Zaterdag 21 oktober om 14:00 uur, inloop vanaf 13:30 uur.
WAAR Wijkpaleis Paddepoel, naast de dierenzaak op winkelcentrum Paddepoel.
Vanaf 15:30 bollenplanten bij Buurtkerk de Fontein, Eikenlaan 255
WAT KOST HET deelname is gratis, incl. koffie/thee
Voor deelnemers is er na afloop een gratis Groene Snoepzak met o.a. kortingsbonnen voor een regenton, growcards, biologische bloembollen en bloemzaadkaartjes!

Bullebak nodig?

Je kunt de Bullebak lenen bij de Vensterschool aan de Eikenlaan. Even per e-mail aanmelden bij buurtbakfietspaddepoel@werkpro.nl. Graag paspoort of ID-kaart meenemen als je de Bullebak ophaalt.

UITNODIGING: Lentekriebels schoonmaakacties 8 april en 6 mei in Paddepoel

Op zaterdag 8 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Lentekriebelsactie. Samen met de gemeente organiseren wij een dag waarop we de wijk ontdoen van rondzwervende zakken, blikjes en andere rommel. Zin om mee te doen? Aanmelden kan via contact@wijkpaleispaddepoel.nl of Whatsapp naar 06-20982461.

Wanneer           Zwerfvuil-opruimdag Paddepoel zaterdag 8 april.

Waar                  Verzamelen bij Wijkpaleis Paddepoel, Eikenlaan 242.

Hoe lang            De opruimactie start om 15:00, tot 17:00 u is Wijkpaleis open.

Opruimhandschoenen, grijpertjes en vuilniszakken zijn beschikbaar. We starten en eindigen onze opruimactie bij het Wijkpaleis. Na afloop is er een kopje koffie met een plak Cake van de Week. Voor kinderen hebben we fris en ranja.

Wie nog meer opruimzin heeft: op 6 mei organiseert Susan Falkena een zwerfvuilactie om 15:00 u, verzamelen bij speeltuintje Venuslaan. Nader bericht volgt!

Etalage Wijkpaleis in lentetooi

Al is het buiten soms nog grauw en grijs, in het Wijkpaleis bereiden we ons voor op de lente! In de stekjesbak staan Vergeetmijnietjes en viooltjes klaar om mee te nemen voor de bezoekers, en de etalage kreeg een opfrisbeurt in lentesferen. Binnenkort zal ook de etalage getooid worden met (getekende) bloemen – passend bij een gezellige & groene bewonersplek.

Kom gezellig langs bij onze bewonersuren, elke donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 13:00 en 17:00 u!

Bespaaractie Paddepoel trekt ruim 700 mensen

In februari was het een drukte van belang in Wijkpaleis Paddepoel, de groene ontmoetingsplek voor en door bewoners in het winkelcentrum van Paddepoel. In samenwerking met de Gemeente/Groningen Duurzaam organiseerden Paddepoel Energiek en het Wijkpaleisteam een uitdeelactie met energiebesparende producten. Op uitnodiging van de gemeente haalden meer dan 700 Paddepoelers hun tasje met isolatiefolie, tochtstrips, brievenbusborstels etc. Bewoners konden ter plekke een afspraak maken met een energieklusser van de gemeente. Lokale energieleverancier Energie VanOns sponsorde de actie door LED-lampen beschikbaar te stellen.

Wijkpaleisgastheer Adrie Kuik kijkt tevreden terug op de actie: “Het was voor ons als uitdelers wel even aanpoten omdat er op een gegeven moment heel veel mensen tegelijk kwamen – maar het geeft wel een goed gevoel dat we op deze manier veel mensen helpen met besparen op de energierekening. En dat is in een wijk als Paddepoel zeker geen overbodige luxe.”

Bewoners die een brief van de gemeente hebben ontvangen kunnen nog tot 25 februari hun spullen halen op donderdag t/m zaterdagmiddag tussen 13:00 – 17:00 in het Wijkpaleis. Wacht niet te lang want op = op!

IMG_0012

Voor vragen over energietoeslagen e.d. kunnen bewoners een afspraak maken bij het Wijkpaleis of langsgaan bij het spreekuur van WIJS elke maandag tussen 10 en 16 u. Eigenaren die hun huis willen verduurzamen zijn welkom bij het energiespreekuur van Paddepoel Energiek elke donderdag van 18:30 – 20:30.

(foto en filmpje: Emma Tibbe, Groningen Duurzaam)

Groot Groenplan Paddepoel

Nieuws van cocreatie

Tekst en illustratie: Titia Struiving

Arjan Mulder, een bewoner van Paddepoel die een vergroeningsproject heeft gedaan bij Voermanhaven, wil in contact komen met meer (bewoners)initiatiefnemers die wonen/ werken in de wijk Paddepoel (ook Noord en Oost) om samen een groot groenplan te maken voor de hele wijk met een begroting. Hij verwacht dat samenvoegen van gedachten meer slaagkans geeft op realisatie. Geen goed idee? Vragen? Meld het dan bij mij. Goed idee? Kom langs in het Wijkpaleis of mail uw idee. De definitieve schetsen leest u t.z.t. in deze krant en op de wijkwebsite.

Thema:  Groot Groenplan Paddepoel

Locatie: Wijkpaleis in Winkelcentrum Paddepoel.

Datum:  dinsdagavond 14 maart van 20.00 tot 21.00 uur.

Opgave: mooiwelpaddepoel@ziggo.nl of 06 4002 60 45.

Let op: geef u a.u.b. van tevoren op en geef uw mail door – u krijgt dan nog informatie.