Inspirerende tuinen in Paddepoel

Op Burendag, zaterdag 26 september, organiseren we een groene buurtsafari. Vijf bewoners van Paddepoel gooien die dag de deuren naar hun tuin wijd open! Jetty, Kordelia, Wil, Syt en Olivier geven tips over hun ervaringen met natuur- en diervriendelijk tuinieren en met een eigen groen dak in Paddepoel.

Zin om inspiratie op te doen voor je eigen geveltuin, groene dak, boomtuin, natuurtuin, stadstuin of vogel- en insectentuin? Geef je dan op voor Groene Burendag Paddepoel op zaterdag 26 september 2020. In verband met corona is aanmelden verplicht en doe je hier.

De geveltuin van Kordelia

Marsstraat 27

Ons eind-van-een-rijtje-huis heeft helaas geen voortuin. Toen we hier kwamen wonen, heb ik vrijwel meteen wat stoeptegels gelicht, alleen al om mensen niet direct voor ons woonkamer- en wc-raam langs te laten wandelen (tegenwoordig zijn 1,5 meter afstand normaal). Omdat alle andere buren wél een voortuin hebben, kon ik naast de voordeur een wat langere strook „onttegelen“. De geveltuin ligt op het zuiden met een dikke zandlaag eronder, perfect voor stokrozen en campanula. Achter een randje met ooievaarsbek staan een wilde roos, een theeroos, een roos op stam en een klimroos. Aan de andere kant wonen twee vlinderstruiken en allerlei kleingrut. Naast afstand levert de geveltuin een mooi uitzicht op en bovendien betekent elk tegeltje minder ook minder hitte- en wateroverlast. Stiekem groeit het tuintje nog steeds.

De natuurlijke tuin van Wil

Neptunusstraat 53

Paddepoel is een wijk met veel tuinen. Dat is iets om blij mee te zijn, om te koesteren zelfs. In deze tijd, waarin we zoveel horen over milieuproblemen, kunnen onze tuinen zelfs een plek zijn waarin we een verschil kunnen maken. Dus….. meer ruimte voor planten en minder bestrating, dat is mijn motto.

In de inrichting van mijn tuin heb ik gezocht naar een natuurlijk evenwicht waarin een grote variatie aan planten naast, met en door elkaar mag groeien. Mijn tuin voelt voor mij als een kleine oase, een plek waar ik iets van natuur kan ervaren. Een plek waar bv ook wilde bijen, tortelduiven en kikkers zich thuis voelen. 

Het is een volle, groene  tuin. Een tuin waarover ik als tuinierster niet steeds de baas wil zijn. Soms kan ik het niet laten om wat te wieden, bv om te voorkomen dat een bepaalde soort plant gaat overheersen. Of als de vijver te vol wordt en de kikkers geen ruimte meer hebben om te zwemmen, ja dan schep ik wat zuurstofplanten eruit.  Maar ik vind het ook leuk en belangrijk om niets te doen en – met een kopje koffie in de ijverige tuiniershanden – aandachtig rond te lopen en te kijken. Om zo te ontdekken hoe planten groeien, soms ook verdwijnen en soms ergens anders ineens weer opduiken. 

Kortom, wilt u ook uw tuin vergroenen? U bent van harte welkom om een kijkje te nemen bij ons in de Neptunusstraat 53 op Burendag!

De stadstuin van Jetty

Neptunustraat 42

Mijn tuin vergt weinig onderhoud. Alleen af en toe wat snoeiwerk. 
Doordat de aarde bedekt is met meest overblijvende planten is er nauwelijks onkruid 
en in de zomer droogt de aarde minder uit wat weer water bespaart.
Er wordt niet geschoffeld en bladeren blijven in de winter liggen.
Dat is gratis compost en bescherming tegen vrieskou.
Ik heb veel klimop in en om het huis waar de vogels van de bessen snoepen in de winter, 
en in de lente van mijn krentenboom.  Kortom genieten van de vogels, bijen en vlinders in mijn tuin.

De boomspiegel en daktuin van Olivier

De buurt een beetje groener maken, maar hoe doe je dat? Door het maar gewoon te gaan doen, met als doel vanuit de praktijk de buurtgenoten daarna te kunnen informeren. Via de gemeente kan je je aanmelden voor boomspiegels zodat de gemeente deze niet weg schoffelt bij regulier onderhoud.  Daarnaast is er forser subsidie voor het aanleggen van daktuinen, omdat bij mij een aantal platte daken een nieuwe bitumenlaag nodig hadden ook het moment om aan daktuinen te beginnen. Daktuin als isolatie in de zomer en de winter. Ik vertel u graag meer als u naar mijn tuinen komt kijken.      

De vogel- en insectvriendelijke tuin van Syt

Jupiterstraat 103

Wij hebben een vogel- en insectvriendelijke tuin. Ook egels voelen zich er al jarenlang thuis. Behalve besdragende struiken, staan er verschillende rozensoorten in onze tuin. Ze zorgen voor geur en kleur tussen al het groen. De potplanten hier en daar geven het geheel een gezellige aanblik. Bezoekers zijn van harte welkom.