Studentenspreekuren in Paddepoel: het werk van WIJS

Studenten hebben kennis waar andere stadsbewoners hun voordeel mee kunnen doen. Dat is de in de kern waar het om draait bij WIJS, Wijk Inzet door Jongeren en Studenten. In Paddepoel waren de studenten aanvankelijk actief in het pand van de SNS bank en sinds vorig jaar zijn ze elke maandag tussen 10:00 en 16:00 te vinden in Wijkpaleis Paddepoel. Tijd voor een gesprek.

De studenten van WIJS helpen bewoners met hun financiële en juridische vragen. Dat kan gaan over het aanvragen van toeslagen, het invullen van de belastingaangifte of uitleg bij een lastige brief. Elize, tweedejaars student sociaal werk aan het Noorderpoortcollege, is één van hen. Voor haar is het werk mooie invulling van haar stage en ze is enthousiast over de goede sfeer en openheid op haar werkplek in Paddepoel. Elize legt uit dat ze heel verschillende soorten vragen binnenkrijgen : “Toen het betaald parkeren werd ingevoerd kregen we daar heel veel vragen over, en er zijn natuurlijk ook veel vragen over de energietoeslag en dergelijke. Als ik een vraag niet weet ga ik zelf ter plekke op zoek naar het antwoord en laat de bewoner meekijken – zo leer je zelf ook.“ Elize merkt dat veel mensen moeite hebben met het feit dat alles digitaal geworden is, met name ouderen kunnen die ontwikkeling niet bijbenen.

Helpende hand

Soms komen er ook wel eens mensen binnen die net iets ergs hebben meegemaakt of met problemen worstelen. Elize is daarom blij dat er aan het eind van de dag tijd is om in het team met de andere studenten en begeleiders de zaken door te spreken. Maar gelukkig: “De meeste bewoners zijn hartstikke gezellig. Dan komen ze terug met een bedankje of een koekje. Dan ben je blij dat je een helpende hand hebt kunnen bieden.”

WIJS Groningen is in diverse wijken actief, zoals Oosterpark, Vinkhuizen, de Wijert, Korrewegwijk. In Paddepoel op maandag tussen 10:00 en 16:00 u in Wijkpaleis Paddepoel. Voor afspraken is WIJS telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag op kantoortijden, 06 1509 0987. Behalve de steunpunten met spreekuren voor bewoners coördineert WIJS (afstudeer)projecten met in verbinding met de wijken.